امروز چهارشنبه  ۲۳ آبان ۱۴۰۳

۱۴۰۳/۰۷/۰۳- ۱۲:۵۰ - مشاهده: ۱۰۴

مصاحبه جناب آقای صبوری سفیر محترم ایران در ایتالیا با خبرگزاری آجی

.

 

- انفجارهای اخیر - که در آن همکار شما، سفیر ایران در بیروت، زخمی‌شد - در دستگاه‌هایی که در اختیار اعضای حزب‌الله قرار داشت، پیروزی اسرائیل است و ضربه سختی به رهبری حزب‌الله وارد کرده است، درست همان‌طور که حمله‌ای که در ماه ژوئیه در تهران اسماعیل هنیه را کشت، ضربه سختی به جمهوری اسلامی وارد کرد. این عملیات‌ها نشان‌دهنده اشتباهات و کمبودهای اطلاعاتی و نیروهای امنیتی جنبش شیعه و جمهوری اسلامی، متحد آن، است. آیا شما با این تحلیل موافق هستید؟

پاسخ: اگرچه روشهای ترور رژیم صهیونیستی در این اتفاقات متفاوت است اما نکته مهم این است که رهبران این رژیم به هیچ اصول اخلاقی و انسانی پایبند نبوده و نیستند. برای آنها مردم عادی و نظامی فرقی نمی‌کنند. اینکه آمریکا و ناتو از تکنولوژی بالایی برخوردارند و صاحب فناوریهای پیچیده هستند شکی نیست، اما این که این رژیم سفاک و جانی را حمایت همه جانبه می‌کنند جای سئوال است.  به شکست های این رژیم در طول یکسال گذشته نیز باید توجه کرد. به چه اهدافی رسیده است جز این که چهره واقعی و خوی درندگی خود را بیش از پیش به جهانیان نشان داده است. اخیرا یکی از مقامات رژیم اسرائیل از شکست تاریخی این رژیم در جبهه شمالی لبنان سخن گفته بود.

2- آیا این اتفاق باعث شده که ایران تا کنون به صورت نظامی‌به حمله علیه هنیه در خاک خود واکنش نشان ندهد؟ و به نظر شما، حزب‌الله و محور مقاومت پس از این انفجارها در لبنان چه واکنشی از خود نشان خواهند داد؟

پاسخ: از ابتدا تاکید کردیم که پاسخ ما قاطع، سنجیده، هوشمندانه و مبتنی بر مکان و زمان دقیق خود خواهد بود. اکنون صحبت از زمان و مکان مشخص برای پاسخ نمی‌کنیم و در دام رژیم جنایتکار اسرائیل برای گسترش جنگ نمی افتیم. ما براساس اصول مسلم حقوق بین الملل حق دفاع مشروع در برابر اقدام رژیم اسرائیل در نقض حاکمیت و تمامیت ارضی ایران را محفوظ می دانیم‌. ما بارها به کشورهای غربی حامی رژیم و سازمان ملل فرصت دادیم، متاسفانه شاهد بودیم که غرب باز هم این فرصت را که ما برای آن فراهم کرده بودیم از دست داد.

3- احتمال وقوع یک جنگ تمام‌ عیار بین حزب‌الله و اسرائیل را چقدر می‌دهید؟ و اگر چنین جنگی رخ دهد، ایران چه واکنشی نشان خواهد داد؟

پاسخ. حفظ ثبات و امنیت منطقه ای و جلوگیری از شکل گیری یک جنگ تمام عیار منطقه ای از ابتدای بحران، خواست اصلی جمهوری اسلامی ایران بود. این در حالی است که رژیم اسرائیل با اتکا به سیاست سکوت و حمایت آشکار و پنهان متحدانش دقیقا در مسیر مقابل گام برمی‌دارد و خطوط قرمز کشورهای منطقه و حتی اصول اولیه حقوق بین الملل را رد می‌کند. خط مشی اصولی جمهوری اسلامی ایران ناشی از ضعف و ناتوانی نیست، بلکه برآمده از این واقعیت است که ج.ا.ایران خود را یک عضو مسئولیت پذیر و متعهد نظام بین الملل می‌داند. با این حال تاکید داشته و داریم که ما برای هر سناریویی آماده هستیم.

4- به نظر شما، در صورت وقوع یک جنگ تمام‌عیار، سرنوشت نیروهای حافظ صلح یونیفیل که در مرز مستقر هستند و در میان آن‌ها سربازان ایتالیایی نیز حضور دارند، چه خواهد بود؟

پاسخ: پاسخ سوال شما را نه من بلکه مقامات ذی صلاح سازمان ملل و ایتالیا بایستی بدهند‌. یونیفل به عنوان یک نیروی نظامی تحت امر سازمان ملل در راستای اجرای یک دستور کار مشخص در یک زمان و مکان خاص طراحی و ایجاد شده است. طبیعی است در صورت گسترش بحران همه در خطر خواهند بود.

5- کشته شدن هنیه و تشدید تنش‌های اخیر بین اسرائیل و حزب‌الله، در شرایطی رخ داده است که جمهوری اسلامی ایران در آستانه آغاز به کار دولت جدید به ریاست پزشکیان قرار دارد. رئیس جمهور جدید در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده بهبود روابط با غرب را داده بود. به نظر شما، وضعیت کنونی منطقه چه تأثیری بر سیاست خارجی ایران و روابط آن با سایر کشورها خواهد گذاشت؟

پاسخ: خط مشی دولت جدید در رابطه با غرب و تحولات منطقه ای بارها از سوی رئیس جمهور و وزیر خارجه جدید بیان شده و کاملا بر همگان روشن است. دولت جدید خواهان بهبود مناسبات با غرب براساس احترام و درک متقابل از منافع طرفین است. اما مسیر دیپلماسی یک مسیر دو سویه است. اگر ما گامی‌به جلو برمیداریم انتظار داریم طرف مقابل هم رویکرد سازنده داشته باشد. تردیدی نیست که برخی خواهان دامن زدن به آتش تنش های کنونی برای ایجاد خلل در مناسبات ایران و غرب هستند. ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران تاکنون صدق کلام خود را به عنوان یک دولت متعهد بین المللی اثبات کرده ایم. اکنون نوبت غرب است که بایستی جلوی تلاش های کارشکنانه دیگران را بگیرد. ما حتی با رفتار مسئولانه خود در تلاش برای حفظ ثبات و امنیت منطقه ای، منافع غرب را هم به هزینه خود حفظ کرده ایم. آیا وقت آن نشده که غرب هم حداقل در راستای منافع خودش گامی‌برای مهار متحد قانون شکن خود بردارد؟

6- نصرالله اعلام کرده که حزب‌الله تا پایان جنگ غزه دست از مبارزه نخواهد کشید. اروپا از ایران خواسته تا در قبال حزب‌الله نقش خویشتندارانه و متعادل‌کننده ایفا کند تا از تشدید تنش‌ها جلوگیری شود. تهران چه نقشی در مذاکرات برای پایان دادن به درگیری‌های غزه ایفا می‌کند؟

پاسخ: حزب الله و گروههای مقاومت واقعیتهای موجود هستند که بر اساس سیاستهای خود تصمیم میگیرند. این انتظار درستی نیست که ایران و گروههای مقاومت باید برای جلوگیری از گسترش تنش خویشتنداری کنند. واقعا دنیا نمی‌بیند که چه کسی جنایت میکند و منطقه را به سمت جنگ پیش میبرد؟ اگر کشورهای غربی توان و فهم این همه جنایات را ندارند، این مشکل آنها است و طبعا باید پاسخگو باشند.

 

7- واتیکان، که ایران با آن در حال گفت‌وگوی مستمر است، در این پرونده چه نقشی می‌تواند داشته باشد؟

پاسخ: جناب پاپ و مجموعه واتیکان مواضع بسیار مترقیانه ای داشته اند. مشکل اینجاست که قاتلین مردم فلسطین و لبنان هیچ ارزشی برای پیامها و گفته‌های پاپ قائل نیستند.

8- ایران به دلیل ارسال تسلیحات به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین تحریم شده است؛ ایالات متحده و اروپا ادعا می‌کنند که شواهدی در این زمینه دارند. منابع بریتانیایی و آمریکایی می‌گویند که ایران در ازای ارسال موشک، از روسیه فناوری برای برنامه هسته‌ای خود دریافت می‌کند. آیا این صحت دارد؟ و جمهوری اسلامی تا چه اندازه حاضر است برای حفظ اتحاد با مسکو فداکاری کند؟

پاسخ: این ادعا در ادامه اتهامات بی اساس قبل مبنی بر  ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه صورت می‌گیرد که این هم به مانند قبل بدون هرگونه سند و شاهدی در راستای اجرای سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ایران است. ما با روسیه روابط دوستانه و همکاری‌های وسیع اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی داریم. ما دارای برخی توافقات نظامی‌با روسیه هستیم اما در چارچوب مواضع اصولی خود هیچ موشکی به روسیه نداده ایم. برقراری روابط و مناسبات با کشورها احساسی نیست بلکه بر اساس حفظ منافع ملی است. کمااینکه ما براساس اصول حقوق بین الملل بر حفظ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کرده و خواهان حل و فصل مسالمت آمیز این بحران هستیم و حتی هیچ یک از جمهوری‌های خودخوانده را به رسمیت نشناخته ایم.

9- اتحاد رو به گسترش ایران و روسیه به نظر می‌رسد مانعی برای ازسرگیری مذاکرات در مورد احیای برجام باشد. تغییرات احتمالی در کاخ سفید با انتخابات ریاست جمهوری نوامبر چقدر بر این پرونده تأثیر می‌گذارد؟ ایران کدام‌یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را بیشتر ترجیح می‌دهد و چرا؟

پاسخ: برای جمهوری اسلامی ایران، جمهوری خواه و دموکرات فرقی نداشته و یکی بر دیگری ترجیح و برتری ندارد. مهم برای ما احترام دولت های آمریکایی به حقوق ملت ایران است. ما درهای مذاکره با آمریکا را نبسته ایم و براساس اصل احترام متقابل آماده ادامه مذاکرات هستیم. فراموش نکنیم که این آمریکا بود که یکجانبه از برجام خارج شد. آن زمان که جنگ اوکراین نبود و روسیه الان هم روسیه سابق نبود.

10- به عنوان آخرین سؤال، آینده روابط با کشور ما را تحت دولت جدید ایران چگونه ارزیابی می‌کنید؟ آیا در ماه‌های آینده سفرهای رسمی از تهران به ایتالیا برنامه‌ریزی شده است؟

پاسخ: روابط ایران و ایتالیا برخوردار از یک پیشینه ۱۶۰ ساله است، رابطه ای مبتنی بر جایگاه فرهنگی و تمدنی ایران و ایتالیا در جهان، اقتصادهای مکمل و نگاه مثبت مردم دو کشور به یکدیگر. دولت جدید ایران در چارچوب سیاست خود در بهبود مناسبات با اروپا با تکیه بر سرمایه‌هایی که به آنها اشاره کردم، آماده گسترش روابط تهران- رم است. این اراده در مقامات جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و امیدوارم در جاده دو سویه دیپلماسی، شاهد شکل گیری همین اراده و خواست در مقامات ایتالیایی باشیم. در همین چارچوب آماده تبادل هیات های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی بین طرفین هستیم.

 

https://www.agi.it/estero/news/2024-09-23/intervista-ambasciatore-iran-a-roma-tensioni-medio-oriente-27965434/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما